Z badań przeprowadzonych na zlecenie ogólnopolskiej kampanii społeczno-edukacyjnej BezpieczneWarzywa.pl przez agencję Inquiry wynika, że wciąż zbyt rzadko jemy owoce i warzywa.
Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież.
Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców.
Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast niezbyt często gotujemy na parze, pieczemy czy grillujemy.
{googleAds}
<div align=’center’><script type=”text/javascript”><!–
google_ad_client = „ca-pub-8536754123093431”;
/* Dla Gazety ¦wiebodzińskiej */
google_ad_slot = „3004630278”;
google_ad_width = 336;
google_ad_height = 280;
//–>
</script>
<script type=”text/javascript”
src=”http://pagead2.googlesyndication.com/pagead/show_ads.js”>
</script>
</div>
{/googleAds}
Tylko 56 proc. respondentów Polski zachodniej (województwa: lubuskie, dolnośląskie i wielkopolskie) deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie.
Jest to taki sam wynik jak ten ogólnokrajowy. Choć dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia, jedynie 18 proc. pytanych może się pochwalić takim wynikiem. Oznacza to, że mniej niż co piąty Polak je te produkty wystarczająco często.
Szczególnie niepokojące jest to, że najrzadziej są one spożywane przez osoby młode (do 24. roku życia), z których jedynie 13 proc. sięga po nie kilka razy dziennie.
Częstość spożywania warzyw praktycznie nie zależy od miejsca zamieszkania – zarówno mieszkańcy wsi, jak i dużych miast mają podobne przyzwyczajenia. Występują natomiast spore różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami.
Wśród kobiet odsetek osób spożywających warzywa i owoce sięga 23 proc., podczas gdy wśród mężczyzn wynosi on jedynie 15 proc.
Duże różnice można zaobserwować także w poszczególnych regionach. Odsetek osób spożywających warzywa i owoce kilka razy dziennie waha się od 15 proc. w województwach zachodnich (dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie) do 22 proc. w północnych (pomorskie i zachodniopomorskie).
Pobierz publikację: Warzywa i owoce w diecie Polaków.
—
Źródło: Korespondencja BezpieczneWarzywa.pl, foto: maxifresh.eu.